«Τέταρτο», Παρ. 20/4/2012, τ. 42


«Ταξίδι μ’ ένα μαγικό χαλί»

«Τέταρτο», Παρ. 20/4/2012, τεύχος 42 > «Διαβάζω – Ραντεβού μ’ ένα βιβλίο»


γράφει η Μαρία Παπαμαργαρίτη:


Ραντεβού σήμερα με το νέο πόνημα του δημοσιογράφου Πέτρου Κουμπλή, που κυκλοφορεί από την «Άνεμος εκδοτική». Με καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο εδώ και χρόνια και δύο άλλα έργα ήδη στο ενεργητικό του, το μυθιστόρημα «Θεία Δικη» και το θεατρικό «Ο Θεός βαριέται τελευταία», ο Κουμπλής έρχεται τώρα με 12 ιστορίες, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, να μοιραστεί μαζί μας τον δικό του τρόπο θέασης του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε αυτή τη μια και μοναδική τη ζωή μας, μα συνάμα τόσο σύντομη σε διάρκεια. 


Ξεκινώντας το ταξίδι αυτό στην καθημερινότητά μας μέσα από τα μάτια των ηρώων αυτών των ιστοριών, σιγά σιγά νιώθεις ότι κάτι αλλάζει σε σένα. Αποκτάς θαρρείς ιδιότητες μαγικές, φανταστικές, σαν αυτές που είχαν πάντα οι ήρωες των παραμυθιών των παιδικών σου χρόνων. Μπορείς και αφουγκράζεσαι την ανάσα της καθημερινότητας, τις συνομιλίες της με τα έμψυχα και άψυχα και καλά όντα που την περιβάλλουν. Αφήνεσαι στης καρδιάς σου τις ανάγκες, που διαχειρίζεσαι τις αναστολές της διαμορφωμένης λογικής σου.

Αρχίζεις ξαφνικά και διαπερνάς τον τοίχο, που χρόνια τώρα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, σου έχει χτίσει ο πολύπτυχος συσσωρευμένος φόβος σου και βλέπεις την πραγματικότητα έτσι όπως πάντα οραματιζόσουν ότι ίσως θα μπορούσε να είναι.


Το καθάριο χαμόγελο ενός κοριτσιού από έναν καταυλισμό στη Λιβερία, ένα μπορντό ποδήλατο που πονά καθώς βλέπει να σκουριάζει παραμελημένο, ένα μικρό ψέμα που χάνει αργά αλλά σταθερά την αθωότητα του, η παιδική αγάπη της Ελεονόρας και του Αντρέας που μετατρέπεται στην πιο μαγική μελωδία, ένας πελαργός που τολμά να δει τη μοίρα του κατάματα και κοιτά έτοιμος να πληρώσει το τίμημα για το γαλάζιο βλέμμα του μωρού μέσα στο δέμα του, μια μυστηριώδης βαλίτσα της οποίας το περιεχόμενο δεν είναι άλλο από τα γνήσια χαμόγελα που συναντά σε περαστικούς, είναι κάποιοι από τους συνοδούς μας σε αυτό το ταξίδι.


Δε ξέρω πόσο συχνά κοιτάτε τον ουρανό και όχι την ώρα, αλλά ο Κουμπλής χωρίς να διεκδικεί συγγραφικές δάφνες, μας προσφέρει ένα άλλο μαγικό χαλί του Αλαντίν, που μας ταξιδεύει με 12 μόνο στάσεις στο γύρω του κόσμου. Γιατί κλείνοντας την τελευταία του σελίδα αυτό νιώθεις, ότι μόλις είδες ολάκερο τον κόσμο. Με τα μάτια όμως της ψυχής σου… καλό ταξίδι.


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»