περιοδικό INDEX (τ.26) • Αυτοπαρουσιάσεις • Γιάννης Φιλιππίδης


«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι “αχ”» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά μου, που κυκλοφορεί από τον «Άνεμο» (μετά το «Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου», που αγαπήθηκε απρόσμενα).

Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια αληθινή αστική γειτονιά, τέλος του 1999, το γεγονός ενός μεγάλου σεισμού, και μια σειρά από εξίσου αληθινά γεγονότα, που άφησαν το στίγμα τους. Οι μόνοι που δεν υπάρχουν ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα, είναι οι ίδιοι οι ήρωες. Αλλά, κι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, αφού πρόκειται για πρόσωπα που συναντούμε καθημερινά ανάμεσά μας...

Ο σεισμός για να ‘ρθουν πιο κοντά αυτά τα ετερόκλητα πρόσωπα, είναι μόνο η αφορμή. Όλοι τους, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο, νιώθοντας ηττημένοι που δεν το βρήκαν ακόμη. Το μέλλον όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις, κρύβεται στη διπλανή γωνία. Τόσο απλά, τόσο πραγματικά. Στην ποικιλόμορφη αυτή ιστορία, ο αναγνώστης/στρια θα συναντήσει στοιχεία του εαυτού του, του γείτονα, του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, που παρουσιάζει κενά, ελλείψεις, πολλή μοναξιά, χιούμορ, συγκίνηση, ανατροπές που χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή.

Η οπτική του, είναι τελικά κωμική, αισιόδοξη, ωστόσο όσα διαδραματίζονται, δημιουργούν μια γενικευμένη αγωνία, που κρατά τον αναγνώστη ως το τέλος του βιβλίου. Η μυθιστορία του, οδηγεί σ’ ένα ευοίωνο τέλος, μολονότι τα πραγματικά γεγονότα που θίγονται (φιάσκο σύλληψης Ματέι) δεν είχαν τέτοια κατάληξη.

Ο περιφραστικός τίτλος, είναι συμβολικός: ο εραστής είναι ό,τι περιμένουμε και δεν έρχεται, η μέλισσα παραπέμπει στους φόβους, το «αχ» είναι τα μικρά ή μεγάλα βάσανα της ζωής. Η ζυγαριά όμως, ρυθμίζεται από τον ίδιο τον αναγνώστη τελικά…


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr