Altervita.gr • Η συγγραφέας Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη μιλάει για το μυθιστόρημά της «Μη μου πεις το τέλος»Μπορεί μια διαθήκη να γίνει το έναυσμα για ένα μυθιστόρημα;

Μια «Διαθήκη»αποκαλύπτει και εκπλήξεις ενίοτε. Ευχάριστες ή και δυσάρεστες. Έτσι, σίγουραμπορεί να αποτελέσειέναυσμα για ένα μυθιστόρημα.


Πόσες διαφορετικές εποχές μπορούν να εμφανιστούν στην ιστορία μιας οικογένειας;

Εξαρτάται από το πόσο «πίσω» θα ταξιδέψεις. Ο ήρωας σου έχει κάποιους γονείς. Κι εκείνοι επίσης κάποιους άλλους. Είναι ζωντανά,τρισδιάστατα πρόσωπα. Κι ας είναι στο χαρτί. Όταν «γεννιούνται»αποκτούν την υπόσταση των ζωντανών. Οι ρίζες τους, τουςακολουθούν. Δεν μπορούσαεύκολα να τους αποκόψω. Ψηλαφώντας τους προγόνους περνάς κι από τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Δεν ζουν όλοι ταυτόχρονα. Αυτή είναι και η μαγεία. Τα χρόνια πέρανεμπροστά σου. Οι εποχές εναλλάσσονται. Ζεις και όσα δεν είχες προλάβεις να ζήσεις.


Η αγάπη τι θέση έχει μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια και στους ανθρώπους;

Η αγάπη στο «Μη μου πεις το τέλος» εννοείται. Υπαινίσσεται, δεν υπογραμμίζεται.Υπαινίσσεται μέσα από τις ηρωικές πράξεις και τις δραματικές αποφάσεις των ηρώων. Η αγάπη μοιάζει να μπαίνει σε δεύτερημοίρα. Όπως και στη ζωή. Όμως δεν είναι αλήθεια αυτό. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν και θυσιάζουν –σπαράζοντας– το δικό τους μερίδιοχαράς στην γιορτή που λέγεται αγάπη προκειμένου να ζήσει η Αγάπη για όλο τον κόσμο. Η αυτοθυσία των ηρώων είναι κύριο συστατικό της αγάπης και όχι το αντίθετο. Δεν αγαπούν και για αυτό θυσιάζονται. Αλλά αυτοθυσιάζονται για να μπορούν όλοι να αγαπούν.


Πως θα χαρακτηρίζατε το αφήγημά σας; Ιστορικό, κοινωνικό ή τι άλλο;

Δεν είμαι σίγουρη σε ποια κατηγορία ανήκει. Σίγουρα δεν διεκδικώ τον τίτλο του Ιστορικού μυθιστορήματος γιατί δεν είμαι Ιστορικός. Βέβαια, αγαπώ την Ιστορία και έχω περάσει πολλές ώρες μαζί της. Είναι μάλλον κοινωνικό με ιστορικά στοιχεία. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αληθινά. Και οι ήρωες στροβιλίζονται γύρω τους .


Από το κείμενο ως την ιστορία της οικογένειας, θα περάσει και η Αριστερά στην Ελλάδα. Στις μέρες που διανύουμε, θεωρείτε πως υπάρχει λόγος αυτής της αναφοράς;

Πάντα και παντού σήμερα μπορεί να υπάρχει λόγος αναφοράς της Αριστεράς. Δεν μου αρέσει να μιλάω για την Αριστεράως έναν πολυφορεμένο όρο της μόδας. Δενπροσφέρεται για φολκλόρ επίδειξη.Ούτεσημαίνει πως με ένα ταγάρι στον ώμο έγινες αριστερός. Στο βιβλίο συγκεκριμένα ακολούθησα τη ζωή της ηρωίδας. Εκείνη μας «ξεναγεί» κι όσο κι αν φαίνεται απίθανο ή παράλογο δεν ήξερα κι εγώ τη διαδρομή της ή και το τέλος. Το τέλος της Ιστορίας δεν το ξέρω ακόμη. Ίσως να ήταν το τέλος ενός ονείρου και χρειάζεται να γίνει η αρχή ενός άλλου. Προφανώς και δεν είμαι η αρμόδια να μιλήσω για τους Αριστερούςαλλά για μέναΑριστερά είναι στάση,θέση και πιθανόν και φύση. Είναι παιδεία,καλλιέργεια και υπέρβασηέτσι ώστε να μπορείς να βλέπεις τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Είναι γνώση, για να έχεις γνώμη. Είναι αντίσταση με συνείδηση. Είναι αγάπη για την δικαιοσύνη. Αν όχι σήμερα, λοιπόν, τότε πότε;


Μια νέα γυναίκα και μητέρα, πώς αντιμετωπίζει τις περιπέτειες της συγγραφής;  

Δεν είναι πάντα εύκολο. Η συγγραφή σε φορτίζει έντονα. Η καθημερινότητα το ίδιο. Μπαινοβγαίνεις σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Μπορεί να είναι από χαριτωμένο μέχρι επικίνδυνο.


Για ποιο λόγο γράφετε; Τι σας ωθεί;

Είναι εσωτερική ανάγκη η συγγραφή. Το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό από μόνο του. Κάπου κάπως,κάποτε θα βρεις το χρόνο να το κάνεις.


Μετά την πρώτη απόπειρα, τι άλλο να περιμένουμε;

Η Αλκή Ζέη είπε κάποτε πως για να γίνει κάνεις συγγραφέας χρειάζεται 3 πράγματα να κάνει. Πρώτων να διαβάζει βιβλία. Δεύτερον να διαβάζει βιβλία. Και τρίτον να διαβάζει βιβλία. Σίγουρα αυτά τα τρία τα κάνω!


Διαβάζετε; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς. Αν μιλάμε για τους ογκόλιθους της λογοτεχνίας δεν γίνεται να μην αναφερθώ στον Ντοστογιέφσκι και τον Ουγκώ . Σήμερα, θαυμάζω πολύ την Ελένη Πριοβόλου. Τα βιβλία της έχουν ιδιαίτερη γλωσσική απόχρωση, μουσικό ρυθμό και μαεστρία στην πλοκή αναμιγνύοντας τις ζωές του χθες και του σήμερα. Τη θαυμάζω και σαν άνθρωπο γιατί δεν κάνει «θόρυβο».


Ποιος ο λόγος που επιλέξατε την Άνεμος εκδοτική;

Μα πίσω από την Άνεμος Εκδοτική κρύβονταιυπέροχοι άνθρωποι, επαγγελματίες με πείρα και ένα δίκτυο επιλεγμένων συνεργατών. Είμαι πολύ τυχερή που σε τόσο δύσκολες εποχές οικονομικής δυσπραγίας-και όχι μόνο- υπάρχουν άνθρωποι με ιστορία στον χώρο που στηρίζουν νέους συγγραφείς. Τους ευχαριστώ πολύ!


Συνέντευξη: Βάσω ΠαπαδοπούλουΠηγή


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr