Περιοδικό KYTHEROS, καλοκαίρι 2013
Tην Ελίνα Γαλανοπούλου την πρωτοδιαβάσαμε στην εφημερίδα ΚΥΜΑΤΑ, όπου ξεκίνησε να δημοσιεύει άρθρα από την Άνοιξη του 2009. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα site με το όνομα Κυθηρίων Πολιτεία, όπου ανεβάζει ειδήσεις και άρθρα που αφορούν κυρίως το νησί. Άρθρα της επίσης δημοσιεύονται στην εφημερίδα Κυθηραϊκά. Η ανταπόκριση που βρίσκουν τα όσα γράφει καθώς και οι παροτρύνσεις φίλων που επέμεναν ότι έχει αφηγηματικό ταλέντο, την έκαναν να γράψει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: «Μια ζωή άντρες». Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιλαμβάνει διηγήσεις με επίκεντρο κάποιον ή κάποιους άντρες.

Μέσα στο φάσμα τεσσάρων δεκαετιών από το 1967-2005 ξεδιπλώνονται αντρικοί ρόλοι, κεντρικοί και παράπλευροι, που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή της εκάστοτε ηρωίδας. Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στις ζωές των ηρώων, δίνεται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της σχετικής χρονικής στιγμής με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να έχει ζωντανή στα μάτια της φαντασίας του τη πλήρη εικόνα της ιστορίας που διαβάζει.

Η διήγηση θίγει το αιώνιο θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων των δύο φύλλων, οι άντρες παίζουν τους καθοριστικούς ρόλους, αλλά το τέλος, όποιο και αν είναι αυτό, είναι αποτέλεσμα των επιλογών που αρχικά αυτοί οι άντρες έκαναν.

Οι ιστορίες είναι πραγματικές, όμως η συγγραφέας επέλεξε να βάλει το στοιχείο της μυθοπλασίας προκειμένου να αποφευχθούν άχρηστες πληροφορίες που δε θα ενδιέφεραν κανένα, καθώς και το να θιγούν πρόσωπα και πράγματα του σήμερα.

Η Ελίνα Γαλανοπούλου με τη πένα της θέλει να δώσει γυναικείες ιστορίες ζωής, που καθορίζονται από άντρες οι οποίοι πολλές φορές γεννήθηκαν και έδρασαν πριν από την ηρωίδα, που εκ των πραγμάτων «αναγκάζεται» ή και «επιλέγει» να ζήσει τις συγκεκριμένες εμπειρίες. Όμως η εξέλιξη πολλές φορές δίνει τις ευκαιρίες στη γυναίκα να έχει τον έσχατο λόγο και να δώσει τη τελευταία πράξη ακόμα και αν αυτή μπορεί να είναι πικρή. Ένα χαμόγελο, δυο δάκρυα, δυο νοσταλγικές εικόνες και η ηρωίδα με μια βαθειά ανάσα προχωρά παρακάτω, ορθώνοντας περήφανα το ανάστημα της θηλυκής της οντότητας.  Άλλωστε οι άντρες που καθορίζουν πολλές φορές τη ζωή της, αυτοί οι ίδιοι άντρες είναι που τροφοδοτούν και δυναμώνουν τη προσωπική της βούληση, την υπομονή, τη επιμονή, τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της.

Ο εκδοτικός οίκος Άνεμος καλοδέχτηκε το χειρόγραφο και το αποτέλεσμα της έκδοσης ικανοποιεί αισθητικά κάθε μάτι που πέφτει πάνω στο βιβλίο. Οι άνθρωποι του Ανέμου έμπειροι στη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, αν και νέοι στην ηλικία, έδωσαν ένα ελκυστικό αποτέλεσμα και ειδικότερα όσον αφορά στο σχήμα του βιβλίου, εκτός από πρωτότυπο είναι τέτοιο, που να μπορεί να χωρά άνετα σε γυναικεία καλοκαιρινή τσάντα, όπως λέει και η Ελίνα.


Το βιβλίο «Μια ζωή άντρες» θα παρουσιαστεί και στα Κύθηρα, Ιούλιο και Αύγουστο.


«…Οδηγηθήκαμε στο πιο μικρό, πνιγηρό και σκοτεινό γραφείο που είδα ποτέ στη ζωή μου και που θα έμελλε να είναι για τα επόμενα επτά χρόνια η πραγμάτωση των πιο τρομακτικών φόβων μου. Μέσα σε δεκαπέντε τετραγωνικά όπου το φως του ήλιου δε μπορούσε να περάσει από τις βαριές σκούρες κουρτίνες, μια βιβλιοθήκη κάλυπτε έναν ολόκληρο τοίχο, απέναντι ακριβώς ένα γραφείο γεμάτο χαρτιά και αντικείμενα τέλεια τακτοποιημένα, πίσω από το γραφείο καθισμένος ο διευθυντής με γυαλιστερά από τη μπριγιαντίνη μαύρα μαλλιά, σφιγμένος μέσα σε σκούρο κουστούμι και λευκό πουκάμισο με κεντημένα στη τσέπη τρία κεφαλαία γράμματα και σκούρα γραβάτα. Δίπλα του στεκόταν όρθια μια γλυκύτατη, ατημέλητη σχεδόν και ταλαιπωρημένη γυναίκα, η διευθύντρια και μπροστά στο γραφείο δύο καρέκλες μόνο! από μέταλλο και δερματίνη. 

Εκ των πραγμάτων εγώ στάθηκα όρθια ανάμεσα στους γονείς μου, ο πατέρας μου έκατσε με όλο το βάρος του και σε στάση ήρεμης αναμονής, η μητέρα μου στην άκρη της καρέκλας της κρατώντας μου το χέρι και νοιώθοντας μάλλον άβολα για την αναγκαστική ορθοστασία μου. Στύλωσα το τρεμάμενο μπόι μου και σήκωσα τα μάτια μου στην εικόνα φωτογραφία του πιο αντιπροσωπευτικού ζεύγους στη ζωή και στη καριέρα, της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια του εξήντα και της χούντας. Έκπληκτη αντίκρισα τη κυριολεξία της αντίθεσης. Ένα πρόσωπο που πετούσε σπίθες νεύρου, χλωμό, τραβηγμένο, με μια σχισμή παγωμένου χαμόγελου που έδειχνε μόνο δόντια, ένα ζευγάρι χέρια που κινούνταν συνεχώς μετακινώντας χιλιοστά τα αντικείμενα του γραφείου και ένα άλλο γλυκό, συγκαταβατικό, χαμογελαστό και ταυτόχρονα εμψυχωτικό πρόσωπο μάνας που αγάπησα μεμιάς. 

Ο κος Πέτρος και η κα Μαρία διέφεραν όσο η μέρα με τη νύχτα σε όλα τους. Αυτή επτανήσια με την ευγένεια χαραγμένη στην όψη, είχε σπουδάσει και ήταν σπουδαία δασκάλα, και αν εξαιρέσει κανείς τις στιγμές, που τα ξεσπάσματα του συζύγου την εξωθούσαν σε εντάσεις, φωνές αδικαιολόγητες για εκπαιδευτικό και εξάψεις, υπήρξε η δασκάλα που περιέγραφαν τα αναγνωστικά της εποχής μας. Αυτός πελοποννήσιος και τραχύς, είχε τελειώσει τη σχολή της Αστυνομίας, και αντιμετώπιζε το σχολείο επιχείρηση ως στρατόπεδο αυστηρής και τελειομανούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τις επιταγές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μιας Ελλάδας, που είχε βγει πολλαπλά τραυματισμένη από τη δεκαετία του πενήντα και που μόλις είχε μπει στην επταετία του Παπαδόπουλου. Έτσι λοιπόν, η ακαδημαϊκή μου καριέρα στο Νηπιαγωγείο ξεκίνησε μέσα σ ένα περιβάλλον μεγάλων αντιθέσεων, που φάνηκαν και εξελίχθηκαν σε όλο τους το μέγεθος στα χρόνια της φοίτησης στο Δημοτικό της Σχολής Μπατσοπούλου και που υπήρξε παράλληλη με την εξέλιξη της ελληνικής χούντας…»

ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr