Metro Greece - Ελίνα Γαλανοπούλου: «Ό,τι και αν κάνει μια γυναίκα, η ζωή της θα ορίζεται πάντα από κάποιους άντρες»


Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου


Πατέρας, δάσκαλος, αδελφός, φίλος, σύντροφος, σύζυγος, γιος.... Όλη η ζωή μιας γυναίκας περιλαμβάνει άνδρες. Τι ρόλο παίζουν στη ζωή της; Πόσο συμβάλλουν στον χαρακτήρα της και στη θέση της στην κοινωνία; Η Ελίνα Γαλανοπούλου στο πρώτο της βιβλίο «Μια ζωή άντρες» προσπαθεί να λύσει μερικές από αυτές τις απορίες μέσα από αυτοβιογραφικές στιγμές με τον πιο σύγχρονο τρόπο...


Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του βιβλίου και γιατί αποφασίσατε το πρώτο σας βιβλίο να το «αφιερώσετε» στους άνδρες;

Είναι μια ιδέα που προέκυψε στα Κύθηρα όταν ένα βράδυ του Ιουλίου του 2012, σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό ρεστοράν του Καψαλιού, ενώ πίναμε τσιπούρες (τσίπουρα) με τα «παιδιά του ανέμου» τον Νικόλα Τελλίδη, και τον Γιάννη Φιλιππίδη, ο Γιάννης με ρώτησε και επέμεινε στο ότι πρέπει να γράψω. Το υπόλοιπο καλοκαίρι, ενώ σκεφτόμουν την προοπτική αναλογίστηκα, ότι οι πιο δημοφιλείς διηγήσεις μου είχαν πάντα ήρωες άντρες. Επέλεξα, σκιτσάρισα την δομή και έκατσα να ασχοληθώ με την κάθε «αντρική» περίπτωση ξεχωριστά και φιλότιμα, όπως λέει και ο Γιάννης Φιλιππίδης.


Ισχύει τελικά; Μια ζωή άνδρες;

Μα δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Πέρασαν, και συνεχίζουν να περνούν, πολλοί άντρες από την ζωή μου. Το θέμα είναι σε ποια κατηγορία εντάσσεται ο καθένας. Τους αποδέχτηκα, τους έζησα, και δεν δίστασα να τους κοιτάξω κατάματα, ώστε να τους κάνω πρωταγωνιστές στο βιβλίο μου.


Ποια ήταν τα μηνύματα που θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

Πως ότι και αν είναι, ότι και αν κάνει μια γυναίκα, η ζωή της θα ορίζεται πάντα από κάποιους άντρες. Η γυναικεία ζωή είναι αναγκαστικά μια ζωή γεμάτη αγώνα, προσπάθεια και δουλειά. Ταυτόχρονα όμως έχει ομορφιά, συναισθήματα και περιπέτεια. Η γυναίκα πρέπει να προσπαθεί να επιλέγει ακόμα και όταν εξαναγκάζεται να αποδεχθεί.


Άνδρες της ζωής σας, διαβάζοντας το βιβλίο σας θα δουν μέσα τον εαυτό τους;

Βέβαια και θα τον καταλάβουν αμέσως αν και έχουν αλλαχθεί τα ονόματα. Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο, επομένως οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες ζουν. Δεν έβαλα ούτε ένα μυθικό πρόσωπο, αν και άλλαξα στοιχεία προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.


Επικοινώνησε κανείς μαζί σας για να σχολιάσει τον εαυτό του και πώς αποδόθηκε στις σελίδες του βιβλίου σας;

Ναι και ομολογώ ότι είχα μεγάλη αγωνία πριν ακούσω τελικά ευνοϊκές κριτικές. Υπήρξαν άνθρωποι-ήρωες του βιβλίου που με ευχαρίστησαν για την εικόνα τους.


Σίγουρα οι άνδρες επηρεάζουν τη ζωή μιας γυναίκας, και αυτό βγαίνει και από το βιβλίο σας. Ισχύει το ίδιο όμως και στη ζωή των ανδρών;

Αναμφισβήτητα. Κάθε άνδρας διαμορφώνει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του επηρεασμένος από την μητέρα, την γιαγιά, τις δασκάλες, τις αδελφές του, επιλέγει τις φίλες του και ερωτεύεται τα κορίτσια και τις γυναίκες που ανεβάζουν τους ρυθμούς της καρδιάς του.


Θα γράφατε ένα βιβλίο έχοντας στο μυαλό σας την ιδέα να γίνει ταινία ή σήριαλ με πρωταγωνίστρια την αδελφή σας, Άβα Γαλανοπούλου;

Ναι και αυτό το λέω όχι μόνο γιατί πιστεύω στην ποιότητα της ηθοποιού αδελφής μου αλλά και επειδή έχουμε μεγαλώσει παράλληλα και μαζί, πράγμα που θα της έδινε τη βάση για να χτίσει έναν ρόλο γραμμένο από εμένα.


Ζείτε σχεδόν μόνιμα στα Κύθηρα. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση; Υπάρχει περίπτωση να τα δούμε να «πρωταγωνιστούν» σε κάποιο βιβλίο σας;

Είναι στιγμές που κοιτώ γύρω μου και αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να βρουν τον επίγειο παράδεισο. Τα πρωτοείδα όταν ήμουν έξι ετών. Μπήκαν στην καρδιά μου. Όταν ξαναγύρισα τα πράγματα ήρθαν έτσι που να μπουν και στη ζωή μου. Ναι, θα δείτε τα Κύθηρα να πρωταγωνιστούν σε κάποιο βιβλίο μου, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. 


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Περιμένουμε κάποιο νέο βιβλίο;

Έχω ήδη ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο μου. Είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία το γράψιμο, σε ταξιδεύει, σε κάνει και ονειρεύεσαι, σου χαρίζει μια γελαστή και στοχαστική συνάμα έκφραση. Ναι, υπάρχουν βιβλία στα μελλοντικά μου σχέδια.Πηγή
Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»