Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» περιοδικό «Έψιλον» τεύχος 1120 • 10/11/2013 • Ειρήνη Αιβαλιώτου «Τη νύχτα που με ακολούθησε»

Ο Ορέστης και ο Φροίξος περιμένουν καρτερικά έξω από την πόρτα του θεάτρου, σε έναν από τους κάθετους δρόμους της οδού Λένορμαν. Το παίζουν αδιάφοροι για όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτό, αλλά δεν είναι...

Της Αργυρώς Κ. Μωρού / Φωτογραφίες Ανδρέας Ζήσης


Οι γάτες του θεάτρου «Επί Κολωνώ» αναμένουν ανυπόμονα να ακούσουν τα ονόματά τους, γνωρίζοντας ωστόσο, πως η Ειρήνη Αϊβαλιώτου δεν θα ξεχνούσε ποτέ καμιά από τις ουρές που εδώ και χρόνια «χορεύουν» και «τυλίγονται στις γάμπες»της. Και μόλις βεβαιώνονται για τον έρωτά προς το είδος τους, θρονιάζονται περήφανες στο πεζοδρόμιο, ρουφώντας κάθε λέξη που ξεπηδά από το βιβλίο «Τη νύχτα που με ακολούθησε», για να μάθουν κι αυτοί, πως και από ποιον ξεκίνησαν όλα.

Ήταν Φθινόπωρο του 1997, όταν την ακολούθησε ένας ωραίος νέος και η ιστορία «είναι πέρα ως πέρα αληθινή» Επιστρέφω σπίτι. Περπατώντας αργά μέσα στη νύχτα. Αίφνης νιώθω κοντά μου μια παρουσία. Γυρνώ να κοιτάξω. Κάποιος με ακολουθεί. Παρατηρώ καλύτερα. Είναι νέος, ωραίος. Θεέ μου! Τι θέλει από μένα; Ανοίγω το βήμα και επιταχύνω. Κάνει κι αυτός το ίδιο. Φτάνω στην είσοδο της πολυκατοικίας. Κοιτάζω πίσω μου κλεφτά. Με ακολουθεί ακόμα. Ξεκλειδώνω. Καλώ τον ανελκυστήρα. Τον βλέπω πάλι, έχει σταθεί δίπλα μου, αθόρυβος. «Μέχρις εδώ. Μην τολμήσεις», του λέω όσο πιο αυστηρά μπορώ. Στρέφει το κεφάλι του από την άλλη, με μια κίνηση περιπαιχτική. Σαν να μου υποδηλώνει την ανωτερότητά του. Διάβασα στη λαμπερή ματιά του την αυτοπεποίθηση και λίγο εμπαιγμό: «Νομίζεις πως θα γλιτώσεις; Αργά ή γρήγορα θα υποκύψεις».

Ώσπου να φτάσω στον τέταρτο, δεν αντέχω. Ένας μαγνητισμός ακατανίκητος με σπρώχνει να πατήσω το stop και να βρεθώ ξανά στο ισόγειο. Περίμενε στο ίδιο ακριβώς σημείο. «Έλα» του λέω, πειθήνια πια. Όταν μπήκε στο σπίτι, το έψαξε παντού, σε κάθε γωνιά. Εξεταστικά. Ίσως για να διαπιστώσει αν πληροί τις προδιαγραφές για άνετη διαβίωση. Του πρόσφερα ένα νερό κι ένα μεζέ. Ύστερα, όταν θέλησε να φύγει, του άνοιξα την πόρτα. Τις επόμενες μέρες κυριαρχούσε στη σκέψη μου. Nαι, πρέπει να τον είχα ερωτευτεί. Έρωτας κεραυνοβόλος. Έρωτας με μια ματιά. «Full for love», που λέει και ο Σέπαρντ. Κάθε βράδυ, όταν γυρνούσα, σάρωνα με το βλέμμα μου το δρόμο. Μήπως πάλι εμφανιστεί. Υπέφερα. Πέρασε μια βδομάδα. Εκείνη τη νύχτα έβρεχε. Τότε τον είδα. Ήταν εκεί. Ακίνητος. Μέσα στο σκοτάδι και τη βροχή. Το βλέμμα του, που φωσφόριζε, ήταν στυλωμένο επάνω μου. Επίμονα. «Επιτέλους», του λέω, «σε περίμενα, πάμε σπίτι μας». Έτσι έγινε και μπήκε στη ζωή μας ο μοιραίος και ωραίος Ζιζής. Και η καθημερινότητά μας έγινε αφάνταστα συναρπαστική. Κάθε μέρα, καινούργια μέρα. Μαζί του.

O Ζίζης, ο γάτος, έγινε η αφορμή. Την υιοθέτησε, της δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να σε διαλέγουν για φίλο και της έμαθε πως σε κάποιες περιπτώσεις το «για πάντα» μπορεί να περιλαμβάνει και έρωτες με την πρώτη ματιά. Η αιτία όμως ήταν η Ειρήνη, που δεν πέρασε στα ψιλά, επιστρέφει απλόχερα όσα παίρνει και δεν λησμονεί στιγμή να τιμά τους φίλους της, χωρίς να ξεχωρίζει δίποδους και τετράποδους.

Η ταλαντούχα δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας www,catisart.gr –που μας εξέπληξε ευχάριστα τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένα από τα διηγήματα της (περιλαμβάνεται στο βιβλίο), το «Ψίχα για Τανγκό» έγινε θεατρικό- και οι γάτες πέρασαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τη ζωή της, μπορούν να νιώσουν περιφανές για αυτή τη συλλογή διηγημάτων, «ψιθύρων και εμπειριών» που ξετυλίγονται σε 114 απολαυστικές σελίδες.

Και –όπως λέει η συγγραφέας Ειρήνη Αϊβαλιώτου, στο βιβλίο της- «όσοι έχουν βιώσει γάτισιες αγάπες, θα την καταλάβουν». «Όσο για τους υπόλοιπους, μάλλον δεν ήρθε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου. Όμως μην απογοητεύεστε και μη ζηλεύετε, για τον καθένα υπάρχει η κατάλληλη γάτα, απλώς δεν έτυχε να συναντηθούν οι δρόμοι σας».

Κοιτάξτε γύρω σας, γιατί μπορεί να ζήσετε κι εσείς μια νύχτα μοιραίου γάτισιου έρωτα/ Σας το ευχόμαστε ολόψυχα και στέλνουμε τις θερμότερες ευχέα μας σε αυτό το βιλίο, που είναι βέβαιο πως θα είναι καλοτάξιδο με τόση αγάπη.
Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr