Elniplex - Παρουσίαση του «Γλαύκος και Ίρις»Της Κατερίνας Ανδρικοπούλου


Η Ίρις είναι ένα όμορφο λουλούδι με ιώδες χρώμα. Ο Γλαύκος, πάλι, είναι ένας κατάλευκος γλάρος. Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία στην άκρη του πιο ψηλού βράχου, εκεί που ο Γλαύκος έστεκε συνήθως μόνος, σκεφτικός σαν να περίμενε κάτι. Ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο πλάσματα, τα τόσο διαφορετικά.


«Η σκέψη της ήταν καρφωμένη στην εικόνα του ωραίου Γλαύκου στην άκρη του βράχου. Τον έφερνε πάλι και πάλι στο μυαλό της και ήταν σαν να ξαναζούσε την κάθε στιγμή μαζί του». Η Ίρις θέλει να πετάξει μακριά, να ταξιδέψει αλλά δεν μπορεί γιατί αν βραχούν τα πέταλά της θα καταστραφούν. Και είναι απαρηγόρητη. Ο Γλαύκος όμως ξέρει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι ο καθένας μας μπορεί διαφορετικά πράγματα. Tης δίνει τη λύση: «Θα ανέβεις στην πλάτη μου και θα σε πάω όπου θες. Θα πετάξουμε μαζί». Την διαβεβαιώνει πως όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν θέλεις κάτι πολύ.


Η Ίρις δεν μπορεί χωρίς τον Γλαύκο και ο Γλαύκος δεν μπορεί χωρίς την όμορφη λουλουδίτσα. Έτσι μια μέρα αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο. Αταίριαστο της φάνηκε της Ίριδας και του το ‘πε, όμως ο σοφός Γλαύκος απάντησε με σιγουριά. «Για όλα τα πράγματα καλή μου Ίρις, υπάρχει η πρώτη φορά. Σημασία έχει να αγαπάς. Η αγάπη σβήνει κάθε διαφορά. Αντέχει στις δυσκολίες. Νικά όλα τα εμπόδια.» Και επειδή η Ίρις τον αγαπούσε πολύ, δέχτηκε να τον παντρευτεί και έτσι ξεκίνησαν οι ετοιμασίες του πιο μεγαλοπρεπούς γάμου.


Τη συνέχεια θα την διαβάσετε μόνοι σας. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα όπως συμβαίνει πάντα στα όμορφα παραμύθια.


Ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα, εικόνες και ήχους. Ο ήχος της θάλασσας, που παρασέρνει τα βότσαλα και την άμμο είναι έντονος μέσα στο βιβλίο και σε ταξιδεύει. Τα λαογραφικά στοιχεία και οι μύθοι παρμένοι από την αρχαία ελληνική μυθολογία κατέχουν επίσης σπουδαία θέση σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Κάθε όνομα πουλιού ή λουλουδιού που εμπλέκεται στην ιστορία κρύβει μια μικρή έκπληξη, για το πώς πήρε το όνομά του και τη σημασιολογία του.


Η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο έρωτας, η αγάπη, ο γάμος, η οικογένεια, η μετανάστευση, η αισιοδοξία όπλο στις δυσκολίες, είναι μόνο κάποια από τα υπέροχα μηνύματα που κατακλύζουν αυτό το βιβλίο.


Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες από 7 ετών και άνω, κυλάει εύκολα, δίχως να κουράζει και είναι γεμάτο με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και συμβολισμούς. Τελικό μπόνους το αρχείο pdf που το πλαισιώνει γεμάτο δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορούν εύκολα να εκτυπωθούν και να αξιοποιηθούν ως δραστηριότητες εμπέδωσης του βιβλίου.


Πηγή


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr