All4fun.gr • To βιβλίο της εβδομάδας: «Σκιές» του Σάββα ΚαλιοντζήΟ συγγραφέας Σάββας Καλιοντζής μιλάει στο all4fun για το καινούριο μυθιστόρημα "Σκιές" και για πολλά ακόμα...


Οι αισθήσεις είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Φανταστείτε, κάποιον, να γεννηθεί δίχως να ακούει, να βλέπει, να αγγίζει, να οσφραίνεται και να γεύεται. Μπορεί αυτό το πλάσμα να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο, να αγαπήσει, να μισήσει, να αναπτύξει συναισθήματα αλλά και φόβους. Φυσικά και όχι!"


Έχουμε στα χέρια μας τη δεύτερη προσωπική συγγραφική απόπειρα. Τι σας ώθησε αυτή τη φορά σε αυτήν την περιπέτεια;

Είχα μία ενδόμυχη επιθυμία να γράψω ένα βιβλίο που ταυτόχρονα θα ήταν: πρωτότυπο, ποιοτικό και εμπορεύσιμο. Πρωτότυπο όσο αφορά το θέμα του, ποιοτικό ώστε να προσφέρει και να ψυχαγωγεί, και εμπορεύσιμο διότι, κακά τα ψέμματα, οι πωλήσεις σφραγίζουν την επιτυχία. Πιστεύω ότι οι ΣΚΙΕΣ, ως βιβλίο μυστηρίου-θρίλερ, θα ανταποκριθούν στα παραπάνω.


«Δωδέκατη Οκτωβρίου»: Πόση η αλήθεια και πόση η μυθοπλασία σε αυτό το διήγημα;

Σε κάθε μυθοπλασία κρύβεται και κάποια αλήθεια. Και πιστεύω ότι από την αλήθεια ξεκινάμε για να καταλήξουμε στη μυθοπλασία. Στο συγκεκριμένο διήγημα παρακολουθούμε τις σκέψεις του ήρωα, τα συναισθήματά του, τους φόβους του, τις επιθυμίες του, και συγχρόνως βλέπουμε τα όσα μεταφυσικά του συμβαίνουν. Από την μία, λοιπόν, ο εσωτερικός κόσμος που είναι σε όλους μας γνωστός και αληθινός και από την άλλη το παράξενο που μοιάζει με παραμύθι, αλλά που ευχόμαστε να μην μας συναντήσει ποτέ!


«Το παλιό αρχοντικό»: Ατμόσφαιρα παλιακή, σχέσεις ανθρώπινες και νέες. Τι προκάλεσε αυτό το αφήγημα;

Το παρελθόν συγκινεί πάντοτε. Έχει μια γεύση γλυκόπικρη και είναι η μήτρα των παραδόσεων. Παραδόσεις οι οποίες καθορίζουν την ταυτότητά μας και δημιουργούν πιστεύω και δεισιδαιμονίες. Με την σειρά τους, οι δεισιδαιμονίες, έρχονται και κατευθύνουν τον νου μας. Αυτό, δεν προκαλεί πάντοτε σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι δεισιδαιμονίες αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Με το «παλιό αρχοντικό», λοιπόν, θέλω να δείξω την μετάβαση από το ονειρικό στο πραγματικό.


«Επίσκεψη κατ’ οίκον»: Η εκκλησία, ο ιερέας και η μυρωδιά, ένα παιχνίδι του πραγματικού και του φανταστικού;

Από τη θρησκεία προέρχονται οι ισχυρότερες παραδόσεις. Και στη θρησκεία εμπλέκεται, κατά κόρον, το υπερφυσικό με το φυσικό. Ο ήρωας της ιστορίας, ο ιερέας, καλείται να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο, ότι επί χρόνια πολεμούσε σε θεωρητικό επίπεδο. Μόνος του, πλέον, δίχως κάποια προστασία από τον δημιουργό του, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει το ψυχικό του σθένος. Στην πορεία του ανθρώπου, από την πρωτόγονη εποχή έως σήμερα, πάντοτε υπήρχε το πραγματικό και το φανταστικό. Το πραγματικό ήταν το απτό, εκείνο δηλαδή που ο άνθρωπος, σύμφωνα με τις δυνατότητές του αντιλαμβανόταν και εξηγούσε. Το φανταστικό ήταν εκείνο, το οποίο δεν είχε συναντήσει ποτέ, δεν το γνώριζε και πίστευε ότι δεν υπάρχει. Το φανταστικό, λοιπόν, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει πραγματικό, αρκεί οι περιστάσεις να το επιτρέψουν.


«Ο ζητιάνος»: Τι επακόλουθα θα μπορούσε να ‘χει ένας φόνος στους δράστες;  

Η ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων σε οργανωμένες κοινωνίες, απαιτεί τη συμμόρφωση σε κοινούς, αποδεκτούς κανόνες και τον σεβασμό της ζωής και της προσωπικότητας των άλλων. Ένας φόνος είναι πάντα η χειρότερη πράξη και παραβίαση όλων των προαναφερθέντων. Όταν, μάλιστα, ο φόνος, έρχεται για να καλύψει άλλα λάθη και μάλιστα λάθη του λεγομένου ηθικού κώδικα, τότε ο δράστης παύει να φαίνεται ως ανθρώπινο ον στα μάτια της κοινωνίας. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας βρίσκονται απέναντι σε ένα τρομακτικό δίλημμα: Να δυσφημιστούν κοινωνικά και να προκαλέσουν ένα ντόμινο πολιτικών και αρνητικά οικονομικών εξελίξεων ή να σκοτώσουν και να θάψουν μαζί με το πτώμα και το σκάνδαλο. Η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί σε χρόνο μηδέν, και χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάθε επιλογή έχει το δικό της κόστος και τις συνέπειές της, κρυφές ή φανερές.


Στον πρόλογο μιλάτε για τις αισθήσεις. Ένα θέμα πολύπλοκο, που ο καθένας το βλέπει από διαφορετική πλευρά. Ποια είναι η δική σας θέση;

Οι αισθήσεις είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Φανταστείτε, κάποιον, να γεννηθεί δίχως να ακούει, να βλέπει, να αγγίζει, να οσφραίνεται και να γεύεται. Μπορεί αυτό το πλάσμα να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο κόσμο, να αγαπήσει, να μισήσει, να αναπτύξει συναισθήματα αλλά και φόβους. Φυσικά και όχι! Από την στιγμή που δεν μπορεί να γνωρίσει τίποτε από το περιβάλλον του, δεν μπορεί και να αποκτήσει ότι οι υπόλοιποι. Θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα αναπνέει, θα τρώει, θα κοιμάται, ανήμπορος να εξυπηρετήσει την παραμικρή σωματική του ανάγκη. Θα είναι ένα κενό, λευκό χαρτί. Οι αισθήσεις είναι υπεύθυνες για την ολοκλήρωση του όντως που ονομάζεται «άνθρωπος»! Για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας. Είναι ο δέκτης που δέχεται τα σήματα από τους άλλους πομπούς.


Το πραγματικό μπερδεύεται με το φανταστικό σε όλα τα διηγήματα, άρα σας βασανίζει. Γιατί;

Δεν μπορώ να πω ότι με βασανίζει. Βασανίζει, όμως πολλούς, οπότε θεώρησα ωφέλιμο να αναφερθώ σε τούτη τη σχέση και να την καταστήσω θεμέλιο λίθο του βιβλίου. Οι άνθρωποι, λόγω των διαφόρων παραδόσεων, περί άλλων παράλληλων κόσμων, συγκινούνται ιδιαίτερα με τη σχέση αυτή. Άλλωστε, τα θρίλερ, πρέπει να έχουν αυτή την εμπλοκή μέσα τους.


Λένε, πως για να γίνεις συγγραφέας, πρέπει να είσαι πρώτα αναγνώστης. Εσείς διαβάζετε;

Φυσικά και διαβάζω! Για κάποιον που φιλοδοξεί να γράψει είναι απαραίτητο. Μέσα από την ανάγνωση θα διακρίνει το ύφος, τον τρόπο, την τεχνική του εκάστοτε συγγραφέα και θα πάρει και ο ίδιος ιδέες τις οποίες θα τις ενσωματώσει, λίγο ή πολύ, στον δικό του τρόπο γραφής. Χρειάζεται, βέβαια, και προσοχή, ώστε να μην ολισθήσει σε αντιγραφές.


Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Διαβάζω πολλούς και πολλά είδη λογοτεχνίας. Όσο αφορά τα θρίλερ, προτιμώ τους: Γκράχαμ Μάστερτον, Ντιν Κουντς, Στέφεν Κινγκ. Αναφέρω ξένους συγγραφείς, διότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, δυστυχώς, δεν έχει «δυνατούς» αντιπροσώπους.


Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια;

Αυτή την εποχή γράφω ένα δεύτερο βιβλίο με παράξενες ιστορίες και συγχρόνως ένα ευθυμογράφημα. Μία κωμωδία, δηλαδή, που σατιρίζει πολλά κακά της κοινωνίας μας. Ο καιρός θα δείξει ποιο από τα δύο θα δει πρώτο το φως της δημοσιότητας.


Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και αναμένουμε το επόμενο βήμα του συγγραφέα...Πηγή: All4fun.gr


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr