Εφημερίδα «Θεσσαλία», Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013



«SOS, Save our souls» (Σώστε τις ψυχές μας) μας προτρέπει στο τελευταίο της βιβλίο, που αντλεί την έμπνευσή του από την ζωή του πατέρα, του γνωστού ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρω Λεονάρδου, που για την παρουσίασή του θα βρεθεί αύριο στο καφέ «People» στην Αγριά στις 20.30. Λίγο πριν φτάσει στο Βόλο, μας μίλησε για τους ήρωές της, τη διπλή της ιδιότητα, αλλά και για την ημέρα της γυναίκας, ενώ μας προετοίμασε και για την επόμενή της ιστορία.


Συνέντευξη: Δανάη Πίκουλα


Ποια η έμπνευση και η θεματολογία του νέου σας βιβλίου;

Το «SOS» είναι μια αληθινή ιστορία. Είναι η ζωή ενός ανθρώπου που σήμερα διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, υπήρξε ναυτικός και σίγουρα είχε μια περιπετειώδη ζωή, ξεκινώντας απ’ τα λεμονάδικα του Πειραιά στην Κατοχή και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Η έμπνευσή μου ήταν αυτός ο ίδιος άνθρωπος, που τυχαίνει να είναι και ο πατέρας του γνωστού ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγιούρη. Τον συνάντησα τυχαία και μου εμπιστεύθηκε το ημερολόγιό του, λέγοντάς μου, «είναι η ζωή μου, θα ‘θελα μια μέρα να γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον γιο μου!» Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ ταινία, εγώ πάντως έγραψα το βιβλίο.


Ποια η σχέση σας με τους ήρωές σας και πως αυτή εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της συγγραφής των βιβλίων σας.

Εξελίσσεται ερωτικά… Τον αγάπησα τον κύριο Φίλιππο και νομίζω πως με αγάπησε και κείνος. Άλλωστε αν δεν αγαπήσεις κι αν δεν ερωτευθείς το έργο σου, τότε δεν είναι λογοτεχνία, δεν είναι τέχνη… Αν δεν αγαπήσεις τον ήρωά σου, είτε είναι φανταστικός, είτε αληθινός, δεν μπορείς να τον περιγράψεις.


Υπάρχει τρόπος για να σώσουμε τις ψυχές μας σήμερα;

Φυσικά και υπάρχει. Άλλωστε, αυτός δεν είναι ο λόγος που ερχόμαστε σ’ αυτή τη ζωή; Να σώσουμε την ψυχή μας!


Ποιος είναι ο τρόπος;

Δεν είμαι θεός για να σας το πω εγώ, πιστεύω όμως ότι αρκεί να την ακούσουμε και ήδη θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα.


Κοινά σημεία μεταξύ δημοσιογραφίας και συγγραφής αναγνωρίζετε; Ποιος από τους δυο ρόλους σας ταιριάζει καλύτερα;

Σίγουρα υπάρχουν κοινά σημεία, αφού πρόκειται για γραφή, για περιγραφή… Μου ταιριάζει ωστόσο περισσότερο –θέλω να πιστεύω- η λογοτεχνική γραφή, η δημοσιογραφία είναι σκληρός ρεαλισμός, δεν έχεις περιθώρια για συναισθήματα, ταξίδια, μεταφορές… Από την άλλη όμως θεωρώ, ότι γράφοντας για εφημερίδες και ΜΜΕ 28 χρόνια τώρα, το προσωπικό μου στιλ γραφής, έχει σίγουρα έντονο δημοσιογραφικό χαρακτήρα και δεν είναι αποκλειστικά λογοτεχνικό.


Το κοινό διαβάζει περισσότερο ή προτιμά να παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων;

Δεν ξέρω τι προτιμά κι αν έχει την ευκαιρία να επιλέξει πια… Τα δελτία ειδήσεων, η ενημέρωση κι η επικαιρότητα που επιβάλλονται πλέον από τη στιγμή που η τηλεόραση παίζει ολημερίς ανοιχτή στο σαλόνι ή και την κρεβατοκάμαρα. Και θέλει δύναμη για να πεις, όχι την κλείνω ή την πετάω! Δυστυχώς δεν ανήκουμε στους λαούς εκείνους, που το βιβλίο είναι η πρώτη τους επιλογή.


Ποια στοιχεία ξεχωρίζετε στη γραφή και την πλοκή του βιβλίου «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» του Γιάννη Φιλιππίδη, που θα συμπαρουσιαστεί μαζί με το δικό σας;

Ο Γιάννης Φιλιππίδης έχει σίγουρα έναν ξεχωριστό, δικό του τρόπο γραφής και αυτό είναι που κάνει και το βιβλίο του ξεχωριστό. Πιστεύω πως είναι αρκετά μοντέρνος, σύγχρονος, γρήγορος και ταυτόχρονα διεισδυτικός στη γραφή του, μεταφέροντάς μας εικόνες και καταστάσεις της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.


Κι ένα σχόλιό σας για την σημερινή Ημέρα της Γυναίκας;

Κάποτε θέλησα να πάρω συνέντευξη από μια Σουηδέζα στρατηγό στο Αφγανιστάν. Όχι μόνο αρνήθηκε να μου τη δώσει, αλλά παρεξηγήθηκε κιόλας, λέγοντάς μου ότι αν θέλω τη συνέντευξη, επειδή είναι γυναίκα σ’ αυτή τη θέση, αυτό είναι τρομερά προσβλητικό για μια γυναίκα, γιατί είναι σαν να την ξεχωρίζω φυλετικά από τους άντρες συναδέλφους της. Έκτοτε, όταν με ρωτούν για το θέμα, απαντώ λέγοντας πως η Σουηδέζα είχε απόλυτο δίκιο. Ό,τι κάνουν, μπορούμε να το κάνουμε πλέον και μεις. Και με αυτή τη φράση, ίσως να σας προετοιμάζω και για το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο θα έρθει σύντομα ελπίζω… * 


Αποσπάσματα θα αποδώσει η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου. Για τους συγγραφείς και τα βιβλία τους, θα μιλήσει ο συγγραφέας-φιλόλογος Διονύσης Λεϊμονής.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Κατερίνα Κάιρα και το http://vivliolatreia.blogspot.gr/





Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»